HomeBlogOnline Tests on Tenses

Online Tests on Tenses

-

Online Tests on Tenses- Do solve it

Tenses in English

Tenses in English play a crucial role in expressing time and action within communication. They are divided into three main categories: past, present, and future, with each of these categories further subdivided into aspects such as simple, perfect, continuous (also known as progressive), and perfect continuous. This structure allows for a precise and nuanced expression of time in language.

Exercise 1: Identifying Tenses

Choose the correct tense for the sentences given below.

  1. She (eats/eat/is eating) her lunch right now.
  2. I (have finished/will finish/finish) my homework by 8 PM tonight.
  3. They (played/are playing/will play) baseball every Saturday.
  4. We (go/went/are going) to the museum last Sunday.
  5. The sun (rises/rose/is rising) in the east.

Exercise 2: Converting Sentences

Rewrite the following sentences into the past perfect tense.

  1. She can finish the project on time.
  2. They buy a new house.
  3. He meets his friends at the café.
  4. You send the email to the wrong address.
  5. We plan a surprise party for her.

Exercise 3: Combining Sentences Using Tenses

Combine the two sentences using the correct tense to show the relationship between the actions.

  1. The rain began. I reached home.
  2. He starts cooking. The guests arrive.
  3. She leaves for Paris. She learns French.
  4. I finish my meal. I realize it’s vegetarian.
  5. The movie starts. He remembers the tickets.

Answers:

Exercise 1:

  1. is eating
  2. will finish
  3. play
  4. went
  5. rises

Exercise 2:

  1. She had been able to finish the project on time.
  2. They had bought a new house.
  3. He had met his friends at the café.
  4. You had sent the email to the wrong address.
  5. We had planned a surprise party for her.

Exercise 3:

  1. By the time I reached home, the rain had begun.
  2. He had started cooking by the time the guests arrived.
  3. She had left for Paris before she learned French.
  4. I had finished my meal when I realized it was vegetarian.
  5. He remembered the tickets right as the movie started.

Online test No. 1

Click below

#1. When you entered the room, I --------------- a shower. (Choose the appropriate verb to show correct tense)

Ans- Was having

We use the past continuous to talk about a past event that was going on for a period of time in the past.
Next

#2. If you had arrived late, you ----------- the event. (Choose the appropriate verb to show correct tense)

Ans- would have missed

We use the third conditional, when we are imagining a different past. We use if past perfect with modal verb have past participle.

Next

#3. He ----------- the computer class yet. (Choose the appropriate verb to show correct tense)

Ans- has not started

We often use just, yet, still and already with the present perfect because they are related to the present moment.

Next

#4. When they land in Mumbai Port, they ------------- non-stop for three months. (Choose the appropriate verb to show correct tense)

Ans- wiil have been sailing

Future action which will continue in future for some time is shown by using future perfect continuous tense.

Next

#5. My family ---------- in Pune for a year when I was a child. (Choose the appropriate verb to show correct tense)

Ans- lives

The simple past is used to show a completed action in the past. It is often used with a specific time e.g. one year ago, yesterday, when I was a child.

Next

#6. Most major cities ...................... significantly over the last 20 years. (Choose the appropriate verb to show correct tense)

Ans- will have grown

We use the present perfect for something that started in the past and continues up until the present day.

Next

#7. Seema ----------- onto the train because the station guard was blowing his whistle. (Choose the appropriate verb to show correct tense)

Ans- has hurried

Next

#8. This time next year they ----------- in Chennai for 5 years. (Choose the appropriate verb to show correct tense)

Ans- will have been living

The future perfect continuous tense is used to indicate a certain duration of time up to a point in the future.

Next

#9. The perfume ------------ dirty and definitely isn’t worth this price. (Choose the appropriate verb to show correct tense)

Ans- smells

Present fact can be shown using verb of simple present tense.

Next

#10. While I was singing a song, the phone -----------. (Choose the appropriate verb to show correct tense)

Ans- rang

We use the simple past to refer to shorter actions that happen in the middle of a longer action.

Finish

Results

Congratulations 🙂

Better Luck Next Time


Read more-

Best Educational Websites

Test on Tenses


Previous article
Next article
proftushar.chavan
proftushar.chavanhttps://activedigitalteacher.com
I am a techno savvy person working as a Junior College Teacher at Rashtriya Junior College, Chalisgaon Dist, Jalgaon

8 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

LATEST POSTS

Test on active and passive voice

Active and Passive Voice Active and passive voice are two different ways of constructing sentences based on the relationship between the subject, verb, and object. In active...

Digital 7/12

Digital 7/12- See how to download online डाऊनलोड डिजिटल 7/12 Without visiting to Talathi Office, download 7/12 utara online. This is digitally signed utara so it can...

Javaharlal Navoday Vidyalaya

Javaharlal Navoday Vidyalaya- 2024 Javaharlal Navoday Vidyalaya 2024 See Result- नवोदय निकाल जाहीर Enter Roll Number Enter Date of Birth See Result खालील शब्दांवर क्लिक करा. नवोदय चा रोल नंबर व...

Search Name in Electoral Roll

Search Name in Electoral Roll- मतदार यादीत नाव शोधा Search your name in Electoral Roll- This service, provided by the Election Commission of India, can be...

Most Popular

You cannot copy content of this page